Tips för att kyla ner lägenheten | Elonalingsas

När högsommarvärmen slår till vill vi njuta, men det kan också vara tufft när det inte går att svalka av sig inomhus. Även nätterna kan vara besvärliga när det är svårt att sova i värmen. Vi ger dig några tips på hur du kan kyla ner din lägenhet eller ditt hus.
Vissa produkter kan sänka inomhustemperaturen under både sommardagar och -nätter. Avsvalkande produkter är bland annat fläktar, luftkonditionering/AC och luftvärmepumpar. Läs för att ta reda på vad som passar dina behov.
I den här guiden går vi igenom:

 • Produkter som sänker inomhustemperaturen
 • Bra tips som hjälper dig hålla det svalt hemma
 • Vanliga frågor
 • Sammanfattning

Produkter som sänker inomhustemperaturen 

FLÄKTAR

Underskatta inte en vanlig fläkt när det är varmt. En fläkt är ett enkelt sätt att få snurr på luften och få ett skönare klimat inomhus. En fläkt är det allra enklaste och billigaste sättet att kyla ner luften på.

Beroende på hur mycket rörelse du vill ha på luften och var fläkten ska placeras kan du välja mellan golvfläktar och bordsfläktar. Alla våra fläktar har flera hastighetsinställningar och de kan rotera för att sprida den kalla luften.

LUFTKONDITIONERING/AC

En AC eller luftkonditioneringsapparat är ett effektivt sätt att få skön svalka inomhus, både under klibbiga, varma sommarnätter och stekheta dagar.

När du väljer AC behöver du ta hänsyn till hur stort rummet är där apparaten ska vara placerad. En bra tumregel är att räkna med en effekt på 70 watt per kvadratmeter. Utöver effekten kan det vara bra att se över apparatens ljudnivå, i synnerhet om den ska vara placerad i sovrummet.

Vill du kunna ta med den svalare luften dit du är, kan det vara bra med en portabel luftkonditionering, som du kan flytta runt i huset.

LUFTVÄRMEPUMP

Har du funderat på att investera i en luftvärmepump för att minska uppvärmningskostnaderna under de kalla månaderna? Då kanske du ska tänka efter om det inte är dags redan nu.

En luft-luftvärmepump är en effektiv lösning som både kan värma upp hemmet på vintern och ge svalka under sommarmånaderna. Det är helt enkelt en fantastisk apparat för att reglera temperaturen inomhus.

Bra tips som hjälper dig hålla det svalt hemma 

KONTROLLERA VÄRMEKÄLLOR HEMMA

Golvvärme, handdukstork och andra värmekällor glömmer många bort att stänga av. Detta är saker som bidrar till ett varmare inomhusklimat och som i första hand bör stängas av för att sänka temperaturen. Faktum är att all elektronik, även datorer, tv-apparater och lampor bidrar till värme i rummet. Stäng av datorn och övriga elektroniska produkter när det är varmt inomhus med andra ord.

STÄNG UTE SOLEN

En vanlig missuppfattning är att du ska öppna fönstren när det värmer på, men det är tvärtom. Genom att öppna upp hjälper du solen och värmen att ta sig in i ditt hem. Du ska istället hålla fönstren stängda och dra för gardinerna eller persiennerna för att hålla värmen ute.

Däremot kan du med fördel öppna upp dem när det är svalare utomhus, till exempel på kvällen, natten eller när det är mulet ute.

LÅT VINDEN PASSERA VATTEN ELLER IS

Om en fläkt inte skänker dig tillräckligt med kyla är ett tips att placera en flaska med iskallt vatten eller kylklampar framför fläkten. På så sätt kommer luften kylas ner och bli ännu kallare. Om du har öppet fönster kan du hänga upp ett lakan som är sprayat med kallt vatten – detta ger samma effekt.  På så sätt kan du få ner temperaturen i lägenheten, villan eller fritidshuset.

HA DET INTE FÖR VARMT I SÄNGEN

De flesta har nog under varma sommarnätter vänt på både kudden och täcket i fler omgångar än en. Rätt sängkläder kan man komma långt med och bomull ligger i topp av material som andas bra. Med andra ord är det en bra idé att byta ut dina satinlakan under de varmaste månaderna. Om det fortfarande är för varmt kan du ta ut täcket och bara använda påslakanet.

ANVÄND UGN OCH DISKMASKIN UNDER SVALA TIMMAR

Både ugnen och diskmaskinen ger ifrån sig ånga och värme. Om du har möjlighet är det därför bra att schemalägga användningen av dem till när det är lite svalare för att undvika ytterligare hetta i ditt hem. Kanske kan du förbereda lunchen redan på morgonen innan solen kommer fram?

TA EN KALL DUSCH INNAN LÄGGDAGS

Om du inte kan kyla ner ditt hem – kyl ner dig själv. En kall dusch innan du ska sova är effektivt under varma sommarperioder och hjälper dig sova bättre. Du kan även spola kallt vatten på händer och fötter för att sänka kroppstemperaturen.

Vanliga frågor

HUR KYLER MAN NER LÄGENHETEN?

Använd AC, luftkonditionering eller luftvärmepump. Upptäck Elons breda sortiment av produkter som hjälper dig kyla ner lägenheten/huset i sommar.

HUR FÅR MAN DET SVALT I ETT RUM?

Våra bästa tips:

 • Skippa täcket i värmen, ett tunt lakan är mycket svalare.
 • Sov med kylklampar eller flaskor som du fryst in med vatten.
 • Håll rummet mörkt dagtid.
 • Korsdrag på kvällen.

KAN EN FLÄKT KYLA NER ETT RUM?

En fläkt bidrar till ett svalare inomhusklimat, men om du vill ha kall luft i rummet är luftkonditionering den mest effektiva lösningen.

HUR BLIR MAN SVAL?

I värmen håller du dig sval med några enkla knep:

 • Drick mycket vatten.
 • Bär öppna skor, exempelvis sandaler, så att dina fötter kan andas.
 • Bär material i naturmaterial såsom bomull och linne.
 • Kyl ner dina handleder under kallt, rinnande vatten.
 • Använd fläkt, luftkonditionering eller luftvärmepump för att kyla ner luften.

HUR FÅR MAN NER VÄRMEN I HUSET?

 • Ha fördragna gardiner så att solen inte värmer upp huset.
 • På kvällen kan du öppna upp dina fönster för att skapa korsdrag.
 • En fläkt hjälper till att cirkulera luften från de öppna fönstren.
 • Om det fortfarande är väldigt varmt kan AC eller luftvärmepump hjälpa till att få ner värmen ytterligare.

HUR FÅR MAN SITT RUM KALLT PÅ SOMMAREN?

Använd luftkonditionering eller luftvärmepump som kyler ner ditt rum på bästa sätt.

HUR HÅLLER MAN HUSET SVALT?

– Dagtid: Använd persienner eller mörkläggningsgardiner.

– Kvällstid: Öppna dina fönster för att kyla ner huset.

Sammanfattning

Det finns tre huvudsakliga produkter som hjälper till att kyla ner ditt hem i värmen: fläkt, luftkonditionering och luftvärmepump. Utöver dessa produkter finns det även smarta knep som kan vara bra att använda sig av för att hålla värmen nere både dag- och nattetid. Dessa inkluderar bland annat att stänga ute solen, få till korsdrag, stänga av värmekällor och duscha kallt innan du går och lägger dig för kvällen.

 

© 2023 Copyright Elon Alingsås | Design by GO MO Group