Tips & Trix | 3 min read.

Välj rätt Espresso och kaffemaskin

Eftersom det finns en uppsjö av olika varianter, funktion och märken när det gäller “kaffemaskiner”, däri också “Espressomaskiner”, tänkte jag att det kan vara intressant att berätta lite mer om vad som kan vara intressant för dig när du står inför att investera i kökets kanske flitigast använda maskin!

Det kan ju vara så att det räcker alldeles utmärkt med en vanlig kaffebryggare – de har ju trots allt tjänat mänskligheten väl under en herrans massa år. Om det oftast är svart kaffe med en skvätt mjölk i, så varför inte nöja sig där.

Men om du liksom jag älskar kaffe i alla dess varianter, så finns det idag en massa spännande alternativ.

De tre vanligaste är: Automatisk, Halvautomatisk och kapsel/pod-maskin.

Några av de viktigaste skillnaderna:

  • Automatisk: Har en helt automatisk funktion, som mal bönorna och anpassar till just den variant du vill ha, dessutom med olika “minnen” för de olika kaffedryckerna som maskinen kan erbjuda. Även mjölken skummas automatiskt. Ofta har maskinen även ett automatiskt rengöringsprogram. Ger dig ett stort urval av olika typer av kaffe utan besvär!
  • Halvautomatisk: Ger dig full kontroll över hela bryggprocessen. Du mal och packar kaffet själv, samt bestämmer hur mycket vatten som ska rinna igenom systemet. Mjölken skummar du också manuellt. Kaffet maler du i en separat kvarn. Det är mer tidskrävande att använda en halvautomatisk maskin, men å andra sidan får du full kontroll över bryggningen – något som passar den som älskar att “nörda” ner sig i sitt kaffe!
  • Kapselmaskin: Detta är en typ av maskin som passar dig som antingen dricker kaffe i små mängder, eller kanske vill ha en “backup”-maskin på jobbet eller i arbetsrummet. Varje kapsel kostar lite mer än om du köper bönor och mal själv – å andra sidan ger en kapselmaskin mycket gott kaffe under helt kontrollerade former. Omöjligt att misslyckas med. Det finns varianter med inbyggd mjölkskummare som gör upplevelsen komplett.

Bra tillbehör att fundera över:

  • Kaffekvarn av god kvalitet om du vill satsa på en halvautomatisk. Tänk på att den ska “orka” gå igenom bönorna och erbjuda olika grader av malning. Alldeles utmärkt val även till vanlig bryggare, då du alltid kan brygga på helt färskmalda bönor = Heaven!
  • Mjölkskummare om du satsar på halvautomatisk eller kapselbryggare utan inbyggd. En mjölkskummare värmer automatiskt mjölken till optimal temperatur, runt 72-74 grader, och fungerar som en lite mindre variant av en vattenkokare.
  • Vattenfilterkannan hjälper till att minska problem med kalkavlagringar, då den filtrerar bort en stor del av kalk i vattnet. En annan effekt är också att vattnet blir renare och därmed också smaken, enligt många.

Tamper för att packa kaffet i den halvautomatiska maskinen. Dessa finns i olika utförande. Ofta följer det med en i plast, men jag tycker att en tamper i metall ger den där rätta känslan – framför allt för en hobbybarista!

Nästa gång ska jag berätta lite om olika sätt att avkalka din kaffemaskin/bryggare på bästa sätt. På återseende!

 

/Viktor

 

Viktor Eld

Viktor Eld är vår expert på allt som finns i butiken på Nolbyplan! En god affär är för Viktor när du känner att du fått all hjälp att ta rätt beslut innan du handlar hos oss. Viktor skriver om saker som hjälper dig att hitta rätt samt ger tips om vad som är bra att tänka på innan, under och efter ett köp. Viktor når du alltid på mail: [email protected]

Andra heta nyheter

Hus & Hem
Mitt favoritrum i hela huset!

Den bästa stunden på hela dagen är när jag vaknar tidigt en lördag och resten av familjen fortfarande ligger och sover. Jag brukar tassa ner till köket, slå på kaffebryggaren och hämta tidningen – ja, vi har fortfarande en papperstidning på helgerna! När kaffet är klart börjar jag ofta bläddra i tidningen ståendes, med tidningen… Read more »

Läs mer
Tips & Trix
Välj rätt Espresso och kaffemaskin

Eftersom det finns en uppsjö av olika varianter, funktion och märken när det gäller “kaffemaskiner”, däri också “Espressomaskiner”, tänkte jag att det kan vara intressant att berätta lite mer om vad som kan vara intressant för dig när du står inför att investera i kökets kanske flitigast använda maskin! Det kan ju vara så att… Read more »

Läs mer

Vill du ha hjälp av vår köksexpert? Boka möte

Blog

Events
En hälsosam tradition värd namnet!

Den 13:e oktober var det dags för årets stora löparfest i Alingsås, Lights in Alingsås. Vi deltog som sponsor och det tål att sägas igen,...

Läs mer
Mat & Dryck
Göra egen glögg!

Det är svårt att tro det, men snart är julen här! Till dessa tider hör både mat, dryck och fest. Något som jag nästan tycker...

Läs mer
ELON I ALINGSÅS

Vi på Elcomfortgruppen i Väst AB driver Elon i Alingsås och strävar efter att alltid ligga i framkant i branschen. Vi vill vara det självklara alternativet när du behöver vitvaror, ett nytt kök, eller den senaste läckra köksmaskinen.