Det är svårt att tro det, men snart är julen här! Till dessa tider hör både mat, dryck och fest. Något som jag nästan tycker är ett måste är ju glöggen. Denna stämningshöjare och något att samlas kring, när julandan faller på.
I sann pysselanda bjuder jag på ett gör-det-själv-recept och berättar hur man gör – och vi pratar inte om någon söt eller sur vätska med svag kanellukt, utan en smakrik, välbalanserad och nyansfull glögg värd att bjuda även den mest kräsna.
En bra, hemmagjord glögg baserad på svagdricka, behöver tid att “gotta” till sig, så låt juldofterna sprida sig i köket!
Du behöver:
- 5 liter svagdricka
- 2 kg socker
- 50 gram smulad jäst
- 45 gram nejlikor (4 påsar)
- 10-15 gram hel kardemumma (1 påse)
- 3 bitar torkad ingefära (eller en stor bit färsk)
- 3 kanelstänger
- 500 gram russin
- 6-8 skivor potatis
- 1 Dame Jeanne med jäsrör (klassisk “jäsflaska”) – eller en stor hink med plastfolie och handduk över
Först av allt, se till att kärlet är riktigt rent. Flaskborste, ättika och vatten är en klassiker för att få rent i flaskor till exempel. Blanda svagdricka och socker och rör runt till sockret löst sig. Lös därefter upp jästen i lite 37-gradigt vatten för att aktivera den.
Häll sedan i jäst och alla kryddor i ditt kärl – endera din Dame Jeanne eller hink – och se till att blanda ingredienserna rejält. Jäsningen sätter nästan direkt. Jäsningen låter du stå i 5 veckor i rumstemperatur, eller något lägre – 18 till 20 grader.
Under jäsningens fas ett, skakar du glöggen varje dag i två veckors tid, eller tills jäsningen avstannat – vilket är viktigt att låta den göra.
Därefter är det dags att hälla bort bottensats och sila glöggen. Detta kan du upprepa någon gång tills glöggen är fri från kryddrester och lösa partiklar.
Efter det låter du glöggen vila i en vecka så att den klarnar – sedan är det bara att hälla upp på rena flaskor, gärna med hävert för att undvika bottensats. Tipset är att sterilisera i ugn, här kan du ser hur man gör.
Resultatet av ditt “hårda” men roliga pyssel är en starkvinsglögg som smakar jul i överflöd! Glöggen kan upplevas som kryddig i början, då kan du späda den med lite ren sprit – eller varför inte experimentera med olika smaksättare som cognac, rom, Cointreau eller andra förhöjare för en lite vuxnare smak.
För en rundare smak kan man låta glöggen vila ytterligare någon vecka. Har du bara haft riktigt rent under jäsprocess och steriliserade flaskor, så klarar glöggen lagring under lång tid – om du klarar att spara undan ett par flaskor vill säga!
Lycka till! Tipsa oss gärna om ditt bästa recept!
/Viktor