Mat & Dryck | 2 min read.

Göra egen glögg!

Det är svårt att tro det, men snart är julen här! Till dessa tider hör både mat, dryck och fest. Något som jag nästan tycker är ett måste är ju glöggen. Denna stämningshöjare och något att samlas kring, när julandan faller på.

I sann pysselanda bjuder jag på ett gör-det-själv-recept och berättar hur man gör – och vi pratar inte om någon söt eller sur vätska med svag kanellukt, utan en smakrik, välbalanserad och nyansfull glögg värd att bjuda även den mest kräsna.

En bra, hemmagjord glögg baserad på svagdricka, behöver tid att “gotta” till sig, så låt juldofterna sprida sig i köket!

Du behöver:

  • 5 liter svagdricka
  • 2 kg socker
  • 50 gram smulad jäst
  • 45 gram nejlikor (4 påsar)
  • 10-15 gram hel kardemumma (1 påse)
  • 3 bitar torkad ingefära (eller en stor bit färsk)
  • 3 kanelstänger
  • 500 gram russin
  • 6-8 skivor potatis
  • 1 Dame Jeanne med jäsrör (klassisk “jäsflaska”) – eller en stor hink med plastfolie och handduk över

Först av allt, se till att kärlet är riktigt rent. Flaskborste, ättika och vatten är en klassiker för att få rent i flaskor till exempel. Blanda svagdricka och socker och rör runt till sockret löst sig. Lös därefter upp jästen i lite 37-gradigt vatten för att aktivera den.
Häll sedan i jäst och alla kryddor i ditt kärl – endera din Dame Jeanne eller hink – och se till att blanda ingredienserna rejält. Jäsningen sätter nästan direkt. Jäsningen låter du stå i 5 veckor i rumstemperatur, eller något lägre – 18 till 20 grader.

Under jäsningens fas ett, skakar du glöggen varje dag i två veckors tid, eller tills jäsningen avstannat – vilket är viktigt att låta den göra.
Därefter är det dags att hälla bort bottensats och sila glöggen. Detta kan du upprepa någon gång tills glöggen är fri från kryddrester och lösa partiklar.
Efter det låter du glöggen vila i en vecka så att den klarnar – sedan är det bara att hälla upp på rena flaskor, gärna med hävert för att undvika bottensats. Tipset är att sterilisera i ugn, här kan du ser hur man gör.

Resultatet av ditt “hårda” men roliga pyssel är en starkvinsglögg som smakar jul i överflöd! Glöggen kan upplevas som kryddig i början, då kan du späda den med lite ren sprit – eller varför inte experimentera med olika smaksättare som cognac, rom, Cointreau eller andra förhöjare för en lite vuxnare smak.

För en rundare smak kan man låta glöggen vila ytterligare någon vecka. Har du bara haft riktigt rent under jäsprocess och steriliserade flaskor, så klarar glöggen lagring under lång tid – om du klarar att spara undan ett par flaskor vill säga!

Lycka till! Tipsa oss gärna om ditt bästa recept!

 

/Viktor

 

Viktor Eld

Viktor Eld är vår expert på allt som finns i butiken på Nolbyplan! En god affär är för Viktor när du känner att du fått all hjälp att ta rätt beslut innan du handlar hos oss. Viktor skriver om saker som hjälper dig att hitta rätt samt ger tips om vad som är bra att tänka på innan, under och efter ett köp. Viktor når du alltid på mail: [email protected]

Andra heta nyheter

Hus & Hem
Mitt favoritrum i hela huset!

Den bästa stunden på hela dagen är när jag vaknar tidigt en lördag och resten av familjen fortfarande ligger och sover. Jag brukar tassa ner till köket, slå på kaffebryggaren och hämta tidningen – ja, vi har fortfarande en papperstidning på helgerna! När kaffet är klart börjar jag ofta bläddra i tidningen ståendes, med tidningen… Read more »

Läs mer
Tips & Trix
Välj rätt Espresso och kaffemaskin

Eftersom det finns en uppsjö av olika varianter, funktion och märken när det gäller “kaffemaskiner”, däri också “Espressomaskiner”, tänkte jag att det kan vara intressant att berätta lite mer om vad som kan vara intressant för dig när du står inför att investera i kökets kanske flitigast använda maskin! Det kan ju vara så att… Read more »

Läs mer

Vill du ha hjälp av vår köksexpert? Boka möte

Blog

Events
En hälsosam tradition värd namnet!

Den 13:e oktober var det dags för årets stora löparfest i Alingsås, Lights in Alingsås. Vi deltog som sponsor och det tål att sägas igen,...

Läs mer
Mat & Dryck
Göra egen glögg!

Det är svårt att tro det, men snart är julen här! Till dessa tider hör både mat, dryck och fest. Något som jag nästan tycker...

Läs mer
ELON I ALINGSÅS

Vi på Elcomfortgruppen i Väst AB driver Elon i Alingsås och strävar efter att alltid ligga i framkant i branschen. Vi vill vara det självklara alternativet när du behöver vitvaror, ett nytt kök, eller den senaste läckra köksmaskinen.